Een laffe dood gestorven en... herrezen (2/19)

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 18:00

In 1978 stond op de hoek van de Groenenbroekstraat en de Herentalsebaan sinds het midden van de 19e eeuw een fiere eik. 
Na de Eerste Wereldoorlog was hij nog het enige exemplaar van het gehucht Millegem. De Duitsers hadden namelijk in WO I een ganse rij Eikenbomen gekapt om hun oorlog te ondersteunen maar hadden deze eik gespaard uit respect voor het Lievevrouwekapelletje dat erin was opgehangen.

De zwart-wit foto is genomen in de jaren dertig.

In 1978 besloot de eigenaar van het stuk grond waarop onze fiere eik stond om zijn grond te verkopen. Om 1 vierkante meter grond meer te kunnen bebouwen besloot de eigenaar om de eik een laffe dood te laten sterven. Op een nacht overgoot hij de wortels met mazout.
De volgende ochtend roken de omwonenden onmiddellijk dat er iets mis was en ondanks hun alerte reactie kon de eik niet meer gered worden. Dapper heeft de eik tegen zijn ziekte gevochten maar in de kerstweek van 1984 moest hij alsnog geveld worden.

Toen de overheid de toestemming gegeven had om de zieke eik te vellen, werd als voorwaarde gesteld dat er een nieuwe eik moest aangeplant worden. Dit werd door de nieuwe eigenaars met veel plezier gedaan. Meer zelfs, zij voorzagen de nieuwe eik ook met een nieuw Lievevrouwekapelletje.

De nieuwe eik met zijn kapelletje is vandaag nog steeds te bewonderen op dezelfde hoek als waar meer dan 45 jaar geleden een laffe moord werd gepleegd op "de Eikenboom van Millegem".

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.