Je kijkt nu naar een mooi zicht met in de verte de Driepikkelhoeve.
Deze hoeve zal je ook nog terugvinden op de Ferrariskaart(*) van rond 1775 die je bij de volgende boom zal vinden als we over het Sterbos vertellen (zie 12/19).
De baron van het Sterbos, de Gilman van Zevenbergen, woonde destijds op het kasteel van Zevenbergen. Hij was grootgrondbezitter en zijn landgoed ging tot verder dan de Driepikkelhoeve. Echter werd hem vanuit zijn kasteel het zicht ontnomen op de hoeve door een bos dat er tussen lag. Om zicht te krijgen vanuit zijn kasteel op zijn hoeve liet de baron een groot deel van het bos kappen. Je ziet hier het resultaat. Alhoewel het een prachtig zicht is, zou je hier vandaag vermoedelijk geen kapvergunning meer voor krijgen 😉
Een eeuw later woonde baron Gaston Van den Berghe op het kasteel. Hij kreeg suikerziekte en wou om te genezen naar de grot van Lourdes trekken eind jaren 40 van de vorige eeuw. Zijn ziekte liet reizen echer niet meer toe waardoor hij in 1950 de huidige grot van Ranst liet bouwen. Dit betekende ineens ook het einde van het zicht van het kasteel op de hoeve zoals u kan zien als u zich omdraait. Het mooie zicht van kasteel tot hoeve heeft dus "maar" 100 jaar geduurd.
(*) De Ferrariskaarten zijn een verzameling van 275 uiterst gedetailleerde kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden. Zij kwamen tot stand tussen 1771 en 1778 onder leiding van Jospeh De Ferraris, generaal bij de Oostenrijkse artillerie, in opdracht van keizerin Maria Theresia en keizer Jozef II.Klik hier om een tekst te typen.
Reactie plaatsen
Reacties