Vanaf 1 juli kunnen jullie in Ranst genieten van een buitengewone bomenwandeling! 

We hebben een heleboel interessante weetjes ontvangen over bomen in Ranst. We hebben deze bomen samengebracht in een wandelroute van ongeveer 11 km door ons dorp. Stap uit je huis, voel de zachte bries op je huid en laat je betoveren door onze bomen in Ranst. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis en de verhalen die deze bomen fluisteren, terwijl je wandelt langs adembenemende groene lanen en verstopte bospaden. Geniet niet alleen van de boeiende verhalen achter deze bomen, maar ook van een gedicht, een streepje poëzie en laat je vooral verrassen door deze boeiende wandeling. 

Merkwaardige bomentocht

We nemen je mee op een avontuurlijke tocht van 11 km langs maar liefst 19 interessante, prachtige, betoverende en imposante bomen, elk met een eigen verhaal of gedicht. Je zult je zeker niet vervelen!

De wandelroute is duidelijk aangegeven op de grond met een wit voetstapsymbool, en bij elke boom die je onderweg tegenkomt, staat een bord met uitgebreide uitleg. Zo kun je niet alleen genieten van de bomenpracht, maar ook meer te weten komen over hun geschiedenis en bijzonderheden.

Het startpunt bevindt zich bij de pittoreske kerk van Millegem. Van daaruit brengt de wandeling je zowel door het sfeervolle bos van Ranst als door het gezellige dorpscentrum. Onderweg zul je ongetwijfeld aangenaam verrast worden door mooie en verrassende ontdekkingen.

Wil je de tocht fietsen of lopen?

Voor de sportievelingen onder ons vind je hier het gpx bestand van de tocht. De voetstappen geprint op de weg of de duidelijke markering in het bos leiden je sowieso langsheen deze wandeling, maar voor wie zich wil laten leiden door gps kan je met het gpx bestand aan de slag.

Fietsers dienen een klein stukje door een deel beschermd bos te voet af te leggen. Het is echter een lus, dus je kan je fiets perfect achterlaten en er na ongeveer 1.5 km terug oppikken. De bezienswaardigheden onderweg maken dit kleine ongemak ruimschoots goed!

Veel plezier!

Kinder bomentocht

Op zoek naar avontuur voor de kids? Ontdek onze kinderwandeling in Ranst! We nemen je mee op een 5 km lange tocht vol plezier en verwondering. Onderweg passeer je 7 fantastische bomen met elk hun eigen verhaal of gedicht, en niet te vergeten 3 speeltuinen en een blotevoetenpad (groen omcirkeld).

Volg het voetstapsymbool op de grond en laat je betoveren door de bordjes met uitleg bij elke boom. Deze kindvriendelijke route is gemarkeerd met vrolijk oranje voetjes.

Deze tocht speelt zich af in het centrum van het dorp. Vertrek bij de Grot van Ranst en verken zowel het bos als het gezellige dorpscentrum. Je zult ongetwijfeld aangenaam verrast worden door leuke verrassingen op je pad.

Klaar voor een onvergetelijk avontuur? Kom naar Ranst en beleef de kinderwandeling waar alles draait om bomen, spelen en plezier!

 

De volledige tocht met zijn beschrijving vind je hier!

Ben je slecht te been, woon je niet in de buurt of kom je gewoon aan de tocht niet toe, maar je bent wel heel benieuwd wat al deze bomen in Ranst te vertellen hebben? Lees dan de hele wandeling hier op de site. Je vindt per boom de volledige uitleg terug die je ter plekke ook kan lezen, een foto alsook de plek waar de boom zicht bevindt op de tocht.

De tocht begint aan de kerk van Millegem en gaat langs 19 knallers van bomen. De tocht is een gesloten lus, dus aanpikken kan je overal op het parcours.

Wat met je viervoeter als compagnon?

Zij die hun viervoeter mee op pad willen nemen langsheen deze merkwaardige bomen, dienen de lus in het bos over te slaan. Deze lus gaat een stukje door een beschermd bos, waar je hond een geurspoor kan achterlaten of wild doen opschrikken.  Het is echter een lus die je kan overslaan en zo met je hond de tocht verder kan zetten door ter hoogte van de grot de Valentinadreef in te gaan naar bord nummer 14. Je slaat daarmee 11 tem 13 over. 

Oorlogsbomen (1/19)

Alphonse Demain, de toenmalige bewoner van kasteel Doggenhout, schonk op 25 januari 1944, tijdens de oorlog, het schepencollege van Ranst een aantal Lindebomen om ze langs de kerk van Millegem te planten.

Lees meer »

Een laffe dood gestorven en... herrezen (2/19)

In 1978 stond op de hoek van de Groenenbroekstraat en de Herentalsebaan sinds het midden van de 19e eeuw een fiere eik. Na de Eerste Wereldoorlog was hij nog het enige exemplaar van het gehucht Millegem. De Duitsers hadden namelijk in WO I een ganse rij Eikenbomen gekapt om hun oorlog te ondersteunen maar hadden deze eik gespaard uit respect voor het Lievevrouwekapelletje dat erin was opgehangen.

Lees meer »

Een boom met een gedicht (3/19)

“Wandelaar”  Bomen, westelijk beregend, met gladde oosthuis, gestolde sapstroom van eindeloos geduld doorheen de kringen van jaren, ver voor jouw tijd.  Wandelaar, je gaat voorbij met je voetsporen al uitgewist door de tijd, onvatbaar als wind, langsheen de wijzers van je dromen.

Lees meer »

Gedicht aan het water (4/19)

Bomen rond een vijver, zo rustig en stil, het water weerspiegelt hun bladeren zo pril. De wind speelt ermee, een dansend schouwspel, een moment van rust, een moment van wel. 

Lees meer »

Bomenpoëzie (5/19)

“Onder de bomen” Vrienden zijn het, bomen die gesprekken met je voeren je gedachten laten gaan als hun bladeren het licht laten schommelen.

Lees meer »

Boom beweegt hemel en aarde (6/19)

Deze lindeboom is in 1980 geplant.Leuk om weten is dat bij de heraanleg van de straat er sprake is geweest om de boom te kappen. De trotste eigenaars van de boom, Lia en Jef, hebben de gemeente echter kunnen overtuigen om de boom te laten staan waardoor de baan net iets anders aangelegd is dan oorspronkelijk gepland. Zoals je op de foto kan zien, maakt de baan een vreemde bocht naar rechts om de boom te kunnen behouden.

Lees meer »

Handen uit de mouwen (7/19)

In 2021 werd de Spruytershofstraat stevig onder handen genomen. Hiervoor werden verschillende bewoners onteigend. Hagen en bomen moesten wijken voor de aanleg van nieuwe nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit.

Lees meer »

Een rijk bos (9/19)

Het Zevenbergenbos is een lappendeken van oude parkbossen, elzenbroekbossen, populierenbossen en droge beuken- en dennenbossen. De voorjaarsflora is samen met het aangrenzende Muizenbos één van de mooiste en rijkst gevarieerde van de provincie Antwerpen. Dankzij de verschillende bodems, van nat naar droog en van zandig naar klei, is er een grote variatie in plantensoorten. Zo is het priembladmos in Vlaanderen tot nu toe enkel in dit bos aangetroffen.

Lees meer »

Al 220 jaar samen (10/19)

Voor je zie je twee eiken die al 220 jaar bij elkaar staan. Besef wat een fantastisch lange periode dat is en wat ze ons zouden kunnen vertellen indien ze konden spreken 😉

Lees meer »

Kapvergunning? (11/19)

Je kijkt nu naar een mooi zicht met in de verte de Driepikkelhoeve.Deze hoeve zal je ook nog terugvinden op de Ferrariskaart(*) van rond 1775 die je bij de volgende boom zal vinden als we over het Sterbos vertellen (zie 12/19).

Lees meer »