20 Ranstenaren hebben de gemeente uitgedaagd:

Als ze erin slaagden om dit jaar 1.000 bomen te laten planten in Ranst ,dan zal de gemeente 200 nieuwe bomen in de straten en op de pleinen van Ranst planten. Zo worden we de groenste gemeente van België ! Deze kaap hebben we ondertussen met z'n allen bereikt en nu gaat de gemeente aan de slag.

Ga mee op zoek naar leuke plekken in onze straten

Laten we samen op zoek gaan naar mooie locaties waar we bomen kunnen planten in onze straten of pleinen. Ga op ontdekkingstocht door ons dorp en speur naar plekken waar verharding overheerst en waar een boom een welgekome toevoeging zou zijn. Weg met grijze plekken, maak plaats voor groen! Door bomen te planten creëren we niet alleen extra schuilplekken tegen de regen en verkoeling tijdens warme zomers, maar bieden we ook vogels en andere dieren de kans om te nesten en hun leefomgeving uit te breiden. Kortom Ranst boomt!

En de eerste suggesties lopen binnen! We pikken ze op en leggen ze voor aan de gemeente.

Heb je een idee?  Laat het ons hier weten.

Waar kan een gemeente een boom in een straat kwijt?

Niet elke plek die we aanduiden in onze straat is geschikt om een boom te planten. Daarom heeft de gemeente wat richtlijnen waarmee we zelf ook aan de slag kunnen. De groendienst gaat daar voor in overleg met de technische dienst en als de voorgestelde plek aan alle regels voldoet, wordt ze opgenomen in de finale lijst. Tijdens de Boerenmarkt op 28 september maken we de finale top 200 bekend en kan de gemeente aan de slag. 

Dit zijn de belangrijkste regels waar mee rekening wordt gehouden:

  • Verkeersveiligheid (vooral met betrekking tot belemmering van zichtbaarheid, doorgang en vergevingsstrook)
  • Nutsvoorzieningen (ondergronds die beschadigd of onbereikbaar kunnen worden door wortels, net als straatverlichting die belemmerd zou worden)
  • Oppervlakte en type bestrating (in voet- of fietspad welke kan resulteren in kleine zones om een boom volwassen te laten worden of in de toekomst kan beschadigd worden door opduwende wortels)

Waar vind ik de plekken terug die al werden voorgesteld en voldoen aan de regels?

Op ons plan van Ranst, onderaan de homepagina, vind je niet alleen de plekken terug waar een dorpsbewoner zijn boom gaat planten (groene bomen), je vindt er ook de blauwe boompjes terug waar men een plek heeft gemeld en de voorbije weken een boom werd geplant. De plekken waar jullie een boom voorstellen op straat, inventariseren we momenteel en gaan we aan de gemeente bezorgen zodat technische- en groen dienst aan de slag kunnen om de voorgestelde plekken te evalueren op haalbaarheid. Hier onder vind je de plekken die al werden aangegeven als suggestie.

Wanneer heb je je gekochte boom?

Tot 31/10/2023 kon je bomen kopen via onze site. 25 November kan je hem afhalen aan de Boerenkrijglaan tussen 11 en 13u. Zij die een boom bestelden hebben ondertussen van ons een email ontvangen met de nodige info.

Echter elke boom telt!

Heb je dit jaar al een boom geplant in je tuin? Ga je er één laten planten en heb je dat al vast gelegd? Doet een externe firma dit? Heb je een vriend die je een boom bezorgd? Elke boom telt dit jaar! Meld hem hier aan en zo bereiken we ons doel!

Win € 250

Voor zij die doneren doen we er nog een schepje bovenop!  We loten uit allen die gedondeerd hebben  er eentje uit en die ontvangt € 250.  Hoe dit in zijn werk gaat kan je hier lezen!

Tegenprestatie gemeente!

Als we de mijlpaal van 1.000 geplante bomen in ons dorp bereiken, dan plant de gemeente als beloning  200 extra bomen in onze straten! Wist je trouwens dat straten met bomen de waarde van je woning doen toenemen? Laten we dus allemaal ons boompje bijdragen en ons dorp vergroenen voor een betere leefomgeving voor ons allen.

Uitverkocht

Plant een boom

€ 25,00
Uitverkocht

Plant een boom

€ 25,00

Je wilt in je tuin één of meerdere bomen planten. Met een boom bedoelen we een boom van manhoogte. Wat gaat je dit kosten? Onze partners kopen de inheemse bomen aan in groep zodat je budget per boom ongeveer 25 euro zal bedragen.

Het nieuwe assortiment knallers staat duurder geprijst (prijs per type boom vermeld).

Na levering plant je je boom zelf in december ’23.

Uitverkocht

Doneer een boom en win € 250 🥇

€ 25,00
Uitverkocht

Doneer een boom en win € 250 🥇

€ 25,00

Heb je geen plek in de tuin, maar wil je dit initiatief steunen, doneer dan € 25. We planten er ergens in Ranst een boom mee en wie weet win je € 250. De trekking vindt plaats 25/11.
(klik hier voor het reglement)